Specialisatie |

Wat is een geriatrie-fysiotherapeut?

De meesten van u zullen wel al van de geriater gehoord hebben: de ouderen specialist. Zo is er ook de fysiotherapeut die gespecialiseerd is in klachten die vooral veel voorkomen bij ouderen: de geriatrie-fysiotherapeut. Sinds 2009 is de geriatrie-fysiotherapeut officieel erkend als specialisatie. 

De geriatrie-fysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in de zorg voor kwetsbare patiënten die te maken hebben met complexe gezondheidsproblemen. Meestal gaat het hierbij om ouderen. Maar het geldt ook voor patiënten die bijvoorbeeld als gevolg van een beroerte, dementie of ziekte van Parkinson verschijnselen vertonen van ouderdom.

De geriatrie-fysiotherapeut werkt vanuit zijn specifieke kennis over deze doelgroep en de daarbij voorkomende (combinaties van) ziektebeelden.

De therapie bestaat vaak uit oefenen en trainen van dagelijkse handelingen die problemen geven om zo comfortabel mogelijk (thuis) te kunnen blijven wonen en leven.

Een belangrijk onderdeel is ook vaak het adviseren en begeleiden van gezinsleden en mantelzorgers over het ziektebeeld, behandeling, veilig uitvoeren of begeleiden van transfers, dagelijkse handelingen en hulpmiddelen.

Geriatrie-fysiotherapeuten hebben na de basisopleiding fysiotherapie een post hbo- of masteropleiding geriatriefysiotherapie gevolgd. De kwaliteit van de geriatriefysiotherapeut wordt gewaarborgd door een kwaliteitsregister (KRF). Geregistreerde geriatriefysiotherapeuten houden continue hun kennis en vaardigheden op peil door het volgen van congressen, scholing en gestructureerd intercollegiaal overleg.

Bekijk hieronder een korte film over geriatriefysiotherapie van NVFG.

Meer informatie

ParkinsonNet

De beste kwaliteit van leven en de best mogelijke zorg voor iedereen die leeft met parkinson is waar ParkinsonNet voor staat. Meer informatie op https://www.parkinsonnet.nl/

Nederlandse Vereniging voor fysiotherapie in de geriatrie.
Valpreventie

Kijk hier voor 9 belangrijke stappen voor valpreventie.

Geriatrie-fysiotherapie specialisatie

Contactgegevens

Poortdijk 34C
3402 BS  IJsselstein
T: 06-27249262
M: info@fysiotherapie-kristakuijpers.nl

Bedrijfsgegevens

Bank: NL74 KNAB 0602 5137 82
KvK: 80790801
BIG register: 19041460704
AGB: 04089797

KNGF Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie
NVFG Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie in de Geriatrie
Lid van Parkinson Net